Uporaba piškotkov

Na kratko o piškotkih

Spletni piškotki niso nič novega, saj nam brskanje po medmrežju lajšajo že skoraj dve desetletji. Obiskovalci spletnih strani imamo na svojih spominskih enotah računalnikov, telefonskih aparatov in tablicah shranjenih ogromno piškotkov raznih spletnih strani. Spreminja pa se zakonodaja (ZEKom-1), s katero prihaja do nekaj sprememb pri obveščanju obiskovalcev in vašem soglašanju z uporabo piškotkov.

Kaj piškotki sploh so?

Žal ne gre za slastne čokoladne zadevice, so namreč le male datoteke z besedilom, ki jih velika večina spletnih strani shrani na napravo, s katere dostopate do njih. Shranjevanje dotičnih datotek v celoti nadzorujete prek vašega spletnega brskalnika, ki ga uporabljate. V sklopu nastavitev slednjega lahko po vaši želji omejite shranjevanje piškotkov ali pa jih v celoti onemogočite. Četudi so morda tisti pravi, čokoladni namreč, škodljivi za vaše zdravje, vas spletni piškotki nikakor ne ogrožajo. Poleg tega so pa vedno časovno omejeni.

Kako mi piškotki lajšajo brskanje po spletnih straneh?

Piškotki igrajo pomembno vlogo pri normalni in enostavni uporabni spletnih storitev. Kakor rečeno, piškotki so v obliki tekstovnih datotek shranjeni v vašem spletnem brskalniku in s tem v vaši napravi, s katere dostopate do spleta. Spletna stran nato ob vašem naslednjem obisku poskrbi, da brskalnik podatke v piškotkih pošlje nazaj do nje in jih nato uporabi za prilaganje izkušnje na podlagi vaših predhodnih preferenc. Vse to pohitri, poenostavi in izboljša vašo interakcijo s spletnim mestom.

Kako delovanje piškotkov izgleda v praksi?

Za izboljšanje vaše uporabniške izkušnje in ponujanje kakovostnejše storitve obiskovalcem prilagodimo prikaz vsebine in razporejamo aktivne ponudbe  glede na pretekle obiske spletne strani. S pomočjo piškotkov poskušamo celotno izkušnjo narediti relevantnejšo. 

S pomočjo piškotkov vas ohranimo prijavljene v spletno stran, tako da se vam ni potrebno vedno znova logirati.

S piškotki bomo lahko prepoznali tip vaše naprave, s katero dostopate do spletne strani, za prilagajanje prikaza vsebine. To pomeni, da bo na telefonu ali tabličnem računalniku spletna stran prikazana drugače, kar bo omogočalo lažje navigiranje. 

Omogočajo nam spremljanje obiska in s tem preverjanje učinkovitosti prikaza vsebin in relevantnosti oglasov. Ti podatki nam omogočajo stalno izboljšavo spletne strani.

Aktivacija piškotkov je nujna za delovanje določenih storitev, povezanih z našo spletno stranjo, kot je plačevanje s kreditno kartico prek pooblaščenih plačilnih sistemov.

Onemogočenje in brisanje obstoječih piškotkov

Sami se odločite, ali boste piškotkom dovolili shranjevanje. Vse nastavitve v zvezi s tem najdete v nastavitvah vašega spletnega brskalnika.


Za informacije o nastavitvah za piškotke izberite spletni brskalnik, ki ga uporabljate.


    Internet Explorer 9

    Internet Explorer 7 in 8

    Chrome

    Firefox

    Opera (stran v angleškem jeziku)